NIKEN BLOGI

Pitkäjänteinen ja laadukas kasvatustyö seuroissa on suomalaisen jalkapallon kivijalka (14.6.2017)

 

Mediassa on tänä vuonna keskusteltu laajasti suomalaisen juniorijalkapalloilun tilasta, ja varsinkin pelaajakehityksen laatu on useassa kirjoituksessa ja keskustelussa noussut esiin. Kirjoituksissa ovat kuitenkin sujuvasti sekoittuneet miesten A-maajoukkueen menestys, lisenssipelaajien määrä koko maassa sekä juniorivalmennuksen taso. Keskusteluiden pohjalta myös useat laji-ihmiset ovat syyllistyneet toistensa mustamaalaamiseen ja syitä alemmuustilaan etsitään Palloliiton ja piirien toiminnasta alkaen, aina seurojen päivittäisen tekemisen kyseenalaistamiseen asti. Syyttelyn sijaan pitäisi miettiä, mitä itse voitaisiin tehdä vielä paremmin ja laadukkaammin.

On toki hyvä, että ollaan kriittisiä, mutta on vain osa totuutta, että suomalainen jalkapallo olisi alemmuustilassa. On totta, että miesten A-maajoukkueen tulokset viime vuodelta ovat huonoja ja emme tällä hetkellä pysty riittävästi tukemaan huipulle pyrkiviä lahjakkuuksia yksilötasolla. Tosiasiat on todettava, mutta niistä ei voida vetää liian suoria johtopäätöksiä koko lajin tilaan tai tulevaisuuteen.

Harrastajamäärä ja sen kasvu ovat se kivijalka, jonka varaan suomalaisen jalkapallon parempaa tulevaisuutta rakennetaan. Nais- ja tyttömaajoukkueiden sekä poika- ja nuorisomaajoukkueiden tulokset ovat olleet rohkaisevia. Suomesta on aivan viime aikoina siirtynyt useita nuoria pelaajia suoraan isoihin ulkomaisiin seuroihin. Veikkausliiga on kasvattanut yleisömääriään. Olosuhteet ovat kehittyneet koko ajan paremmiksi. Pelaajakehitykseen ja valmennuskoulutukseen on tehty ihan konkreettisia kehitystoimenpiteitä mm. Fortum Tutor- ja talenttivalmentajaohjelman kautta. Näiden lisäksi Palloliitto on parhaillaan toteuttamassa oman toimintansa tehostamiseksi suurinta muutosta perustamisensa jälkeen. Kuten poikien maajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtola Seurojen ääni- seminaarissa totesi, olemme menneet valtavasti eteenpäin ja asiat voisivat olla myös paljon huonommin.

Pelkästään isolla harrastajamäärällä emme tietenkään saavuta kansainvälistä menestystä. Ratkaisevinta on se, että tarvitsemme hyvin hoidettuja ja johdettuja seuroja, joissa tehdään pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja laadukasta arkipäivän työtä. Seuroista täytyy löytyä valmentajia, jotka tietävät tarkalleen mitä, miten ja miksi missäkin ikäluokassa on tehtävä, jotta pelaajan laadukas arki taataan. Valmentajilla on oltava myös aikaa ja rauha tehdä työtään. Valmentajille on pystyttävä takaamaan riittävä tuki, taloudellinen turva ja koulutus.

FC Kontu on pelaajamäärältään Helsingin piirin kolmen suurimman seuran joukossa. Tässä suhteessa tilanteemme on siis erittäin hyvä. Haluamme edelleen terävöittää toimintaamme ja jatkossa tulla entistäkin tunnetummaksi laadukkaasta kasvatustyöstä. Laadukkaan kasvatustyön tae on yhteinen arvomaailma ja se, että pyrimme valmentajiemme kanssa joka ikinen päivä siihen, että pelaajillamme on harjoituksissa kivaa. Se, että jalkapallon pelaaminen ja harjoituksissa käyminen on kivaa, eikä pelaajaa tarvitse erikseen motivoida harjoittelemaan, mahdollistaa teknisten, taktisten, fyysisten ja henkisten ominaisuuksien kehittymisen osaavalla valmennuksella. Motivaatio harjoitteluun täytyy kuitenkin lähteä pelaajasta itsestään, se ei voi olla kiinni ulkoisista tekijöistä.

FC Kontun tavoitteena on kuljettaa mahdollisimman suurta määrää pelaajia ikäluokasta toiseen kohti omaa huippuaan. Menestystämme kasvattajaseurana mitataan mm. sillä, että meillä on edelleenkin tasaisen laadukkaita ja elinvoimaisia joukkueita vanhimmissa juniori-ikäluokissa sekä laajalla rintamalla oman kasvatustyön tuloksia seuran edustusjoukkueessa.

On selvää, että mitä laadukkaampaa työtä junioriputken aikana teemme, sitä parempia pelaajia kykenemme kasvattamaan ja sitä korkeammalla tasolla juniorijoukkueemme ja myöhemmin oma edustusjoukkueemme pelaa. Mikäli tämän putken aikana olemme jossain vaiheessa tilanteessa, jossa joku pelaajistamme halutaan menestyneempään seuraan pelaamaan niin sanotusti kirkkaammissa valoissa, olemme siitä vain erittäin ylpeitä.

Tässä blogissa valmennuspäällikkömme Niklas "Nikke" Pippingsköld kirjoittaa ajatuksiaan pelaajakehityksestä, valmennuksesta ja seuramme juniorityön kehittämisestä. Tekstejä luvassa vähintään kerran kuukaudessa.