Viimeksi yli 30 vuotta sitten - Itä-Helsingin derby lähestyy

6.7.2016

Kakkosen B-lohkossa pelataan sunnuntaina tulikuuma Itä-Helsingin paikalliskamppailu, kun Viikingit saapuu Vuosaaresta Kontun vieraaksi Rintinpolun nurmelle.

Sunnuntai on jalkapallokannattajien unelmapäivä. Illalla, klo 22, luvassa on Ranskassa pelattavan EM-turnauksen loppuottelu. Mikä voisikaan olla parempaa?

Itähelsinkiläisten näkökulmasta katseet kiinnittyvät tiiviisti myös EM-finaalin esiotteluun FC Kontu-FC Viikingit. Kontulassa pelattava kamppailu potkaistaan käyntiin vain muutama tunti ennen illan huippukamppailua, klo 17. Kakkosessa pelaavien itähelsinkiläisseurojen edustusjoukkueet kohtaavat pitkästä aikaa samalla sarjatasolla.

Viime kaudella Viikinkien kakkosjoukkue pelasi Kontun kanssa samassa lohkossa Kolmosessa. Kontu vei molemmat pelit nimiinsä ensin 3-1 Kartanon kentällä ja sitten 4-2 Rintinpolulla. Derby on aina derby, mutta oman lisämausteensa sunnuntaihin tuo se, että nyt vastassa on Viikinkien edustusjoukkue.

Kontun ja Viikinkien edustusjoukkueet ovat tiettävästi pelanneet edellisen kerran samassa lohkossa Nelosessa, Suomen viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla, vuonna 1981.

Joukkueet päätyivät silloin ykköslohkossa tasapisteisiin, mutta Kontu piti sarjan kärkipaikan maalieron turvin. Molemmat kuitenkin selviytyivät kyseisellä kaudella nousukarsintaan: Kontu nousi, Viikingit ei.

Keskinäiset ottelut menivät kuitenkin kyseisenä vuonna "idän punaisille". Vuosaaressa peli päättyi 2-2-lukemiin, Kontulassa sarvipäät olivat parempia 1-0. Tuo tappio oli Kontulle kauden ainoa.

Vuosi 1981 oli merkittävä myös Antti Muuriselle. "Anan" valmennusura lähti liikkeelle juuri sinä vuonna Kontussa. Heti ensimmäisenä valmennusvuotenaan Muurinen nosti Kontun Kolmoseen. Vain viisi vuotta myöhemmin Kontu oli lähellä nousta SM-sarjaan, mutta hävisi nousukarsinnoissa Kemin Palloseuralle.

Kontu-pesti aloitti Muurisen menestyksekkään valmentajauran. Hän on voittanut seitsemän Suomen mestaruutta Kuusysin ja HJK:n luotsina.

- Se on ollut ensimmäinen kauteni Kontun päävalmentajana, Muurinen muistelee hymyillen.

- Ilmeisesti tässä välissä ei ole ollut paikallisotteluita, eli todellinen Itä-Helsingin derby on luvassa. Toivottavasti saamme Kontulaan todellisen paikalliskamppailun hegemonian, hän jatkaa.

Kymmenen pelatun ottelun jälkeen Kontu on Kakkosen B-lohkossa viimeisenä viidellä pisteellä. Yhdeksäntenä oleva Viikingit on kerännyt samasta määrästä otteluita kuusi pistettä enemmän.

Kontulle silloin tällöin harjoituksia vetävän Muurisen mielestä sarjatilannetta ei kannata liiaksi tuijottaa paikallispeleissä, vaikka hän myöntääkin vierasjoukkueen olevan ennakkosuosikki sunnuntain "kuuden pisteen pelissä".

- Paikalliskamppailuissa sarjasijoitus ei näytä niin paljon, kun toisensa tuntevat pelaajat ja joukkueet kohtaavat. Peli voi päättyä miten tahansa. Mutta sellainen taistelu ja paikallisottelun tunnelma tulee jo pelkästään faneista. Se on ottelu, joka kaikkien kannattaa tulla katsomaan.

- Viikingeillä on jossain määrin tietysti vähän helpompi lähteä peliin, koska he ovat vierasjoukkue ja johtavat Kontua kuudella pisteellä. Mutta hegemonia on aina kyseessä. Tämä on nimenomaan Kontun mahdollisuus kääntää omat pelinsä voitollisiksi - se voisi lähteä juuri tällaisista paikalliskamppailusta, Muurinen muistuttaa.

Kakkosen B-lohkon ottelu FC Kontu-FC Viikingit pelataan Rintinpolun kentällä sunnuntaina 10. heinäkuuta klo 17 alkaen. Ensimmäisille 300 paikan päälle saapuneelle tarjotaan pullakahvit K-Supermarket Kontumarketin toimesta.

Eikä siinä kaikki. Ottelussa pidetään myös ns. derbyn arpajaiset, joissa palkintoina on muun muassa Helkaman Jopo-polkupyörä, Huuhkajien ykkösmaalivahdin Lukas Hradeckyn nimikirjoituksella varustettu pelipaita, kaksi kappaletta EM-kisojen pelipalloja ja muita hienoja palkintoja.

Tervetuloa siis seuraamaan, jääkö Itä-Helsinki Rinttarilla pelatun ottelun jälkeen siniseksi vai punaiseksi.