Infoa vanhemmille

 

Vanhemmilla on tärkeä rooli joukkueen taustavoimana. Heidän tehtävänään on kannustaa pelaajia, osallistua varainhankintaan, osallistua talkoisiin ja seuran toimintaan ja kaikin puolin tukea joukkuetta.

Joukkueen toimintalinjat päätetään vanhempainkokouksessa, jonka joukkueenjohtaja kutsuu kokoon vähintään kahdesti vuodessa. Kokouksessa vanhemmat voivat osallistua päätöksentekoon ja sitä kautta tukea myös omaa lastaan joukkueessa.

Kun joukkueen toimintalinjat, pelisäännöt ja tavoitteet on vanhempainkokouksessa sovittu, on tärkeää, että valmentajat saavat työrauhan. Vanhemmat eivät esim. huuda ohjeita ottelun aikana, vaan keskittyvät kannustamiseen.  On myös hyvä ymmärtää omankin lapsen olevan osa joukkuetta, eikä hän saa erikoiskohtelua missään tilanteessa.

Ristiriitatilanteissa on tärkeää, että epäselvissä asioissa keskustellaan valmentajien ja joukkueenjohtajan kanssa avoimesti, eikä selän takana. Asioiden selvittelyssä on avainasemassa joukkueenjohtaja yhdessä valmentajien kanssa. Kokemus on osoittanut, että lapset haluavat ennen kaikkea pelata, harjoitella ja pitää hauskaa yhdessä. Selvittämättömät ristiriidat ovat aina lähtöisin aikuisista ihmisistä.

Tarvittaessa myös seuran johtokunta tai junioripäällikkö ovat käytettävissä, mutta toivottavaa olisi, että asiat pystyttäisiin selvittämään joukkueen sisällä.

Alta löydät oppaita, joissa on hyvää tietoa liittyen lasten ja nuorten liikuntaan ja urheiluun. Tutustu!