Kontun miesten uusi päävalmentaja Riku Remes: ”Minimitavoite olla kolmen joukossa”

1.1.2017

FC Kontun miesten edustusjoukkueen päävalmentaja vaihtui täksi kaudeksi. Vaativaan tehtävään löytyi vastuunkantaja yllättävänkin läheltä, kun seuran valmennuspäällikkönä viimeiset kolme vuotta toiminut 27-vuotias Riku Remes otti pestin vastaan.

 

Kontu on harjoitellut kahdesta kolmeen kertaan viikossa marraskuun puolivälistä alkaen. Viimeiset harjoitukset ennen joulutaukoa saatiin päätökseen torstaina 22.12. Harjoittelu jatkuu jälleen tiistaina 10. tammikuuta.

Edustusjoukkueessa itsekin pelivuosinaan esiintynyt Riku Remes valmentaa ensimmäistä kertaa urallaan miesten joukkuetta. Loppuvuotena tehdyssä haastattelussa hän kertoi taustaansa seuratoiminnassa ja ajatuksiaan ensimmäisestä harjoitusjaksosta.

Kauden alkuun on jäljellä muutama kuukausi. Millä mielin astut NJS:aan siirtyneen Marko Tukiaisen kolme viime vuotta käyttämiin Kontun päävalmentajan saappaisiin?

- Odotan tätä mielenkiinnolla ja hyvällä fiiliksellä. Tunnelmat ovat ehkä vähän odottavat siitä, miten tässä talvella päästään eteenpäin. Tammi-helmikuussa näkee vähän, miten joukkue asettuu.

Ennen nykyistä pestiäsi toimit Kontun valmennuspäällikkönä. Mikä on aiempi taustasi valmentajana ja seuratoimijana?

- Kontussa olin kolme vuotta valmennuspäällikkönä, sitä ennen olin Espoon puolella EBK:ssa pari vuotta samassa hommassa. Valmennuksessa olen ollut junioripuolella vähän eri joukkueissa ja eri työnkuvissa, mutta olen saanut paljon ajatuksia valmentamiseen Espoosta, missä teimme Hongan kanssa yhteistyötä. Meillä oli siellä 00-ikäluokassa yhteisjoukkue, mitä valmensin vuoden ennen kuin siirryin Kontuun. Kaksi viime kautta valmensin Kontun naisten edustusjoukkuetta, jonka kanssa nousimme Kakkoseen vuosi sitten. Viime kauden pelasimme sarjassa todella pienellä, mutta kokeneella ringillä.

- Lähtökohtaisesti junioripuolella on tullut vedettyä ison kentän joukkueita. Aiemmin on tullut muutamia tarjouksia miesten joukkueista, mutta en ole kokenut silloin olevani ihan vielä valmis siihen (miesten valmentamiseen). Olen halunnut kokemusta enemmän taktisella puolella ja joukkueen vetämisessä.

- Tietyllä tavalla naisten joukkue oli oma maailmansa. Olen joskus kuullut, että jokaisen valmentajan pitäisi valmentaa myös naisia, ja pystyn sen allekirjoittamaan. Se on niin erilainen maailma, että siellä joutuu miettimään valmennusta eri näkökulmista. Miehet ja pojat tekevät kun sanotaan, mutta naiset kyseenalaistavat enemmän. Vaikka vauhti ei välttämättä ole kentällä yhtä kova, naisissa joutuu miettimään pieniä yksityiskohtia paljon tarkemmin. Näin, että nyt oli hyvä paikka tarttua miesten joukkuevalmennukseen, kun sitä tarjottiin syksyllä. Tämä oli itselleni seuraava haaste, joka tuli tosi hyvään kohtaan.

Mikä on koulutuksesi valmentajana ja kouluttaudutko yhä?

- Tällä hetkellä suoritan Uefan A -lisenssiä, mistä on jäljellä yksi ottelunäyttö, taktinen reagointi ottelussa vastustajan pelaamiseen ja yksi viikon kestävä jakso Eerikkilässä, missä tulee joukkuevalmennusta ja pelaajien henkilökohtaista valmentamista. Sitä Palloliiton kouluttajat seuraavat viikon ajan, että miten se menee. Sen lisäksi oma ajatusmaailma tulee pitkälti ulkomailta, missä olen käynyt WFA:ssa (World Football Academy), joka kouluttaa ympäri maailmaa. Sieltä tulee oma valmennustapa, ajatukset ja nyanssit siitä, miten joukkuetta kehitetään. Se tulee pitkälti Raymond Verheijenilta, joka on maailmalla tunnettu ja myös ehkä tunteita ristiriitaisesti herättävä persoona, jolla on kokemusta valmentajana Barcelonasta, Chelseasta, Manchester Citystä ja vaikka mistä.

Olette harjoitelleet edustuksen kanssa marras-joulukuun ajan kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Miltä meininki on näyttänyt ja mitä treeneissä on käytännössä tehty?

- Meininki on näyttänyt ihan hyvältä ja positiiviselta. Nyt ei ole ollut niin selkeitä ”yksi treeni ja ulos -kavereita”, joista olen kuullut ja itse nähnyt viime vuosina. Uudet jätkät ovat enemmänkin olleet mukana hyvällä meiningillä ja näyttäneet halunsa päästä joukkueeseen. Nimilistalla on ollut 40-50 nimeä, joista tällä hetkellä kartoitamme joukkuetta. Olemme pääasiassa pienpelien kautta tuoneet mukaan pieniä ideoita, joita haluamme ensi kaudeksi saada mukaan. Taktinen puoli on jätetty toistaiseksi aika vähälle, koska jätkiä on ollut mukana niin paljon ja vaihtuvuus on ollut suuri. Joka treenit on päästy vetämään tosi hyvällä pelaajamäärällä. 20 pelaajaa on varmaan ollut minimi joka kerta.

Kuinka iso osa ensi kauden joukkueesta on jo kasassa?

- Sanotaan, että pyöreästi noin puolet. Aika paljon on kysymysmerkkipelaajia, jotka tulevat tammikuussa luultavasti mukaan. Muutama paikka on auki ns. avauksen pelaajille, jos saataisiin yksi tai kaksi selvää vahvistusta vielä silloin. Muuten aika hyvin alkaa hahmottua. Nyt yritämme katsoa enemmän pelipaikkakohtaisesti: ei pelkän taitotason mukaan, vaan myös sen, minkä tyylisiä pelaajia etsimme tietylle pelipaikalle.

Kuulostaa siltä, että joukkue tulee muuttumaan jonkin verran. Onko näin?

- Perusrunko säilyy, mutta tietyille pelipaikoille haetaan pientä vahvistusta ja myös vaihtoehtoja, jotta pystymme pelaamaan eri vastustajia vastaan hiukan eri tavalla. Emme mene yhteen muottiin, vaan pystymme elämään kauden aikana vähän vastustajienkin mukaan.

Kontu ehti pelata joulukuussa yhden harjoituspelin: ottelu EsPaa vastaan päättyi tasan 2-2. Millainen kokonaisvaikutelma pelistä jäi?

- Valmennusjohdon kanssa juttelimme, että vaihtoehtoina oli kolme jäänyttä fiilistä: huono, vähän kysymysmerkki tai ihan hyvä. Sanotaan, että jäi ihan hyvä fiilis. Meillä oli sellainen 7-8 testipelaajaa mukana ja aika monta kokenutta jätkää jätettiin vielä sivuun eri loukkaantumisten ja muiden syiden takia. Siihen nähden jäi ihan hyvä kuva pelistä. EsPalla oli ehkä pikkuisen valmiimpi paketti ja taktisesti myös joukkue valmiimmassa kunnossa, ei niin paljon kysymysmerkkejä kuin meillä. Siihen nähden pystyimme pelaamaan suhteellisen ehjän ottelun. Puoliajalla teimme viisi vai kuusi vaihtoa, mikä sekoitti tietysti vähän peliä, mutta siihen nähden molemmat puoliajat olivat melko ehjiä ensimmäiseksi peliksi.

- Tietysti kun on uusi valmentaja, pelaajat saattavat miettiä, mitä valmennus haluaa tällä kaudella peleissä. Niitäkin asioita saatiin näkymään ihan hyvin, vaikka toteutus ei ollut ihan niin hyvää kuin kaudella halutaan. Mutta ihan positiivinen kuva jäi.

Ketä muita alkavan kauden valmennusjohtoon kuuluu?

- Tällä hetkellä kenttätason valmennusryhmään kuuluu Jussi Niemelä, joka jatkaa jo useamman vuoden kokemuksella. Toivottiin, että hän jatkaa, jotta saamme kokemusta ja samalla vähän tietoa vanhoista pelaajista. Pyrimme tuomaan uusia ajatuksia pelaamiseen. Johdon puolelta on pyydetty vähän uusia malleja, niin pyrimme tuomaan uusia puolia mukaan. Olemme päässeet Jussin kanssa samalle sivulle tämän 1,5 kuukauden aikana ja saaneet vietyä hommia eteenpäin.

Kontu pelasi viime kaudella Kakkosessa ensimmäistä kertaa reiluun seitsemään vuoteen, mutta tippui kovasta taistelusta huolimatta takaisin Kolmoseen. Mitä ajatuksia viime kausi herätti sivustaseuraajan näkökulmasta?

- Plussana tätä kautta kohti on se, että joukkueen runkopelaajat ovat jatkamassa. Viime kaudelta on kokemusta Kakkosesta ja kovista peleistä joissa on paljon vauhtia. Kun saamme siirrettyä sen Kolmoseen, meidän pitäisi pystyä pitämään vauhti omissa peleissämme, vaikka joissain peleissä vauhti on vastustajilla vähän hitaampaa. Saamme kokemusta siinä siitä, mitä sen vauhdin pitäisi Kakkosessa olla. Siellä pelaaminen on tulevien vuosien tavoite. Haluamme pelata Kakkosessa ja kamppailla siellä enemmänkin ylemmistä sijoista kuin vain säilymisestä. Viime vuonna Kontu oli selkeässä altavastaajan roolissa ja kiusaamassa muita. Nyt Kolmosessa pitäisi yrittää ottaa enemmän ohjia ja hallita pelejä. Se on se haaste, mikä harjoituskaudella pitää ajaa sisään, jotta jätkät pääsevät siihen fiilikseen, että viemme pelejä.

Onko alkavan kauden tavoite jo selvinnyt?

- Pelaajien kesken tehdään vielä joukkueen oma tavoite, mutta eiköhän selkeä tavoite ole tapella noususta ja olla kolmen parhaan joukossa sarjassa koko kauden ajan. Se on ihan selkeä tavoite. Tavoitteet täytyy aina olla sarjan voitossa millä joukkueella tahansa. Talvi ja harjoituskausi näyttävät sen lopullisen tason millä lähdemme kauteen, mutta kyllä minimitavoite on olla kolmen joukossa. Jos siellä ei olla, homma ei ole onnistunut niin kuin sen olisi pitänyt.

Millaista jalkapalloa haluaisit joukkueesi pelaavan kaudella 2017?

- Kornisti sanottuna haluaisin, että joukkue pystyy hallitsemaan peliä, oli meillä pallo tai ei. Totta kai kun lähdemme nyt Kolmoseen, pyrimme siihen, että pystyisimme hallitsemaan pelejä, mutta tulee myös niitä pelejä joissa voi olla, ettemme ole niin paljon pallon kanssa. Toivon pakettimme olevan niin valmis, että pystymme hallitsemaan pelejä myös pallottomana - eli pystymme ohjaamaan omalla pelillämme vastustajan pallollista pelaamista.